Сепаратистські видання у Донецьку закликають всіх охочих ставати «народними журналістами»

Сепаратистські видання у Донецьку закликають всіх охочих ставати «народними журналістами»

25 Вересня 2014
8953
25 Вересня 2014
14:27

Сепаратистські видання у Донецьку закликають всіх охочих ставати «народними журналістами»

8953
Сепаратистські видання у Донецьку закликають всіх охочих ставати «народними журналістами»
Сепаратистські видання у Донецьку закликають всіх охочих ставати «народними журналістами»

В Донецьку спостерігається значне збільшення кількості проросійських газет, які безкоштовно роздаються з палаток. Їх авторами є здебільшого є росіяни та представники терористичної організації «ДНР», які закликають охочих долучатися до створення друкованої продукції сепаратистського спрямування. Про це повідомляє сайт Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

 

У виданнях прихильники «ДНР» називають себе «воєнкорами»: «военкор «Ковыль», «военкор Мотролы»,  «военкор «Значок». Деякі підписуються власними прізвищами та публічно виступають за ополченців. Один з активних прихильників «ДНР» - «воєнкор» підрозділу Мотороли Геннадій Дубовий - є провідним автором сайту «ДНР» та головним редактором газети «Голос народа».  У одному з номерів цієї газети всіляко вихваляється політика «ДНР», розповідається про те, які перспективи чекають донеччан в Росії та критикується діяльність української влади.

 

На останній сторінці газети сепаратистського спрямування «Новороссия»  міститься заклик до громадян «бить врага не только на передовой, но и на информационном фронте».  «Каждый из нас может стать народным журналистом Новороссии. Отправляйте нам свои статьи, очерки, литературные произведения, посвященные сражающемуся Донбассу. Фиксируйте жизнь мирных граждан Республики и военные преступления хунты на фото- и видеоносители... Лучшие материалы будут размещены в газете «Новороссия», в «Боевом листке Новороссии», в эфире «Новороссия ТВ» и наших страницах в интернете...», - йдеться в виданні.

 

У матерілах «Новороссии» читачів також переконують в гуманності ополченців і звірствах української армії.  Діяльність самої «ДНР» автори протиставляють діям терористів в Іраку, де «сотнями казнят пленных, отрезают головы западым корреспондентам, снимают это на видео и выкладывают в интернет. Сравнивая эти ужасы с лояльным отношением ополченцев к пленным украинским бойцам, хочется задать вопрос всем «мэдийныкам» крупных украинских СМИ: как вообще язык поворачивается сравнивать этих зверей и ополченцев Донбасса?».

 

Як повідомляє НСЖУ, з усіх вихідних даних у газеті «Новороссия» міститься тільки електронна адреса та мобільні телефони кореспондентів. Також вказане «свідоцтво про реєстрацію» - від 1 липня 2014 року, проте інформації щодо того, де і ким воно видане, видання не містить.

 

Видання ж «Гражданин созидатель» засноване благодійним фондом «Воскресение». Його редакція знаходиться за адресою: Московська область, Наро-Фоминський район, п. Селятино (Росія).   Друкується газета у Смоленську (Росія).  Серед його співавторів значиться скандальний професор Московського держуніверситету Олександр Дугін.

 

Як розповідає донецька журналістка, яка днями виїхала з міста, інформаційне підґрунтя подіям на Сході могло готуватися давно. Серед громадських діячів було чимало тих, хто й раніше відкрито заявляв про свою проросійську позицію, як, наприклад, недавно призначений представниками «ДНР» ректор Донецького університету Сергій Баришніков. Тривалий час проіснувала газета «Донецький кряж», на сторінках якої схвально трактувалася «російська ідея». «Раніше це було більш завуальовано. А нині вона стала рупором ополченців. Деякі медіаресурси почали  з'являтися за рік-півроку до військових подій. Наприклад, ресурс «Інформбюро», який став офіційним сайтом «ДНР»,  а досі просто був інформаційним порталом, присвяченим міському життю», - повідомляє журналістка.

 

За її словами, багато свідомих громадян, в тому числі журналістів, виїхали з Донецька, бо бояться переслідувань за свою позицію.

 

«Зараз в Донецьку не можна побачити жодної української телепередачі. Транслюються тільки російські канали. Газети змушені або закритися, або взагалі уникати політичних тем. Наприклад, газета «Донбас» по-суті, стала газетою корисних порад», - заявляє медійниця. За її повідомленням, в іншому випадку журналісти-новинарі вимушені негативно висвітлювати всю інформацію, пов'язану із Україною та українцями, інакше залишаться без роботи.

 

За спостереженнями донецької журналістки, зі ста журналістів приблизно 20 відкрито підтримують ополченців. Серед населення розподіл загалом інший: серед ста приблизно 60 осіб - за «ДНР», а 40 - проти.

 

Нагадаємо, раніше СБУ неодноразово затримувала розповсюджувачів і вилучала примірники газети «Новороссия» в різних містах на півдні, сході і в центрі України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8953
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду